E212 – Benzoesan potasu

0 Komentarzy | September 28, 2013

Numer E E212
Nazwa Benzoesan potasu, sól potasowa kwasu benzoesowego
Funkcja Konserwant
Produkty zawierające dodatek Soki owocowe, napoje bezalkoholowe, kiszonki, pieczywa,
desery, dżemy
Opis Syntetyczny konserwant.
Używany przeciwko pleśni, drożdżom i bakteriom.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 5 mg/kg masy ciała.
Dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Najlepiej sprawdza się przy niskim pH.
Bezwonny biały proszek.
Szkodliwość Niebezpieczny. Może wywoływać reakcje alergiczne.
Podejrzewany o rakotwórczość.
W USA spożywanie artykułów z tym dodatkiem oficjalnie
jest niezalecane.
Dodatkowe informacje:

Dodawany także do niektórych kosmetyków.

Dodaj Komentarz