Znajdź przepis
Rodzaje przepisów:
Ciasta i desery
, Dania główne
, Dania mięsne
, Domowe pieczywo
, Inne
, Kanapki
, Kluski i pierogi
, Makarony
, Pizze i tarty
, Placki, naleśniki i omlety
, Przetwory
, Przystawki
, Ryby i owoce morza
, Ryż, kasze i strączki
, Sałatki
, Sosy
, Wegetariańskie
, Zapiekanki
, Zupy
E211 – Benzoesan sodu
| September 28, 2013
Numer E |
E211 |
Nazwa |
Benzoesan sodu, sól sodowa kwasu benzoesowego
|
Funkcja |
Konserwant |
Produkty zawierające dodatek |
Przetwory owocowe i warzywne, sałatki, konserwy rybne,
napoje bezalkoholowe, margaryny |
Opis |
Syntetyczny konserwant.
Używany przeciwko grzybom i bakteriom.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 5 mg/kg masy ciała.
Dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Najczęściej występuje w postaci bezwonnego białego proszku.
Stosuje się go do konserwacji produktów o odczynie kwaśnym. |
Szkodliwość |
Niebezpieczny. Działa drażniąco na śluzówkę żołądka.
Podejrzewany o rakotwórczość. W połączeniu z witaminą C,
przekształca się w rakotwórczy benzen, a takie połączenia znajdziemy
w pewnych napojach bezalkoholowych dostępnych na rynku. |
Dodatkowe informacje:
Szeroko stosowany w pirotechnice. |