Znajdź przepis
Rodzaje przepisów:
Ciasta i desery
, Dania główne
, Dania mięsne
, Domowe pieczywo
, Inne
, Kanapki
, Kluski i pierogi
, Makarony
, Pizze i tarty
, Placki, naleśniki i omlety
, Przetwory
, Przystawki
, Ryby i owoce morza
, Ryż, kasze i strączki
, Sałatki
, Sosy
, Wegetariańskie
, Zapiekanki
, Zupy
E203 – Sorbinian wapnia
| September 28, 2013
Numer E |
E203 |
Nazwa |
Sorbinian wapnia, sól wapniowa kwasu sorbinowego
|
Funkcja |
Konserwant |
Produkty zawierające dodatek |
Pieczywa, sery, ciasta, napoje bezalkoholowe,
przetwory mleczne, soki owocowe, twarogi |
Opis |
Naturalny lub syntetyczny konserwant.
Stosowany przeciwko grzybom i drożdżom.
Nieskuteczny w stosunku do bakterii.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała.
Konserwant wykazuje optymalną skuteczność wyłącznie
w środowisku o pH równym lub mniejszym od 6,5. |
Szkodliwość |
Substancja uznawana za bezpieczną.
U niektórych osób w nadmiarze może wywoływać
reakcje alergiczne. |
Dodatkowe informacje:
Dodaje się go do kosmetyków i maści. |