E200 – Kwas sorbowy

0 Komentarzy | September 28, 2013

Numer E E200
Nazwa Kwas sorbowy, kwas sorbinowy
Funkcja Konserwant
Produkty zawierające dodatek Sałatki owocowe, wyroby cukiernicze, sery, ciastka i pieczywo, mrożona pizza, skorupiaki, wino, alkoholowy napój jabłkowy,
zupy, sok cytrynowy
Opis Naturalny lub syntetyczny konserwant.
Stosowany do utrzymywania wilgotności.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała.
Hamuje rozwój pleśni i drożdży.
Konserwant jest skuteczny tylko w warunkach niskiego pH.
Substancja ta została po raz pierwszy odkryta poprzez ekstrakcję
z owoców jarzębiny.
Pod względem budowy chemicznej należy do nienasyconych
kwasów karboksylowych.
Szkodliwość Uważany za nieszkodliwy. Większe dawki mogą wywoływać
reakcje alergiczne.
Dodatkowe informacje:

Dodaje się go do kosmetyków, płynów do płukania jamy ustnej, past do zębów oraz maści.

Dodaj Komentarz