E200 – Kwas sorbowy
Numer E | E200 |
Nazwa | Kwas sorbowy, kwas sorbinowy |
Funkcja | Konserwant |
Produkty zawierające dodatek | Sałatki owocowe, wyroby cukiernicze, sery, ciastka i pieczywo, mrożona pizza, skorupiaki, wino, alkoholowy napój jabłkowy, zupy, sok cytrynowy |
Opis | Naturalny lub syntetyczny konserwant. Stosowany do utrzymywania wilgotności. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25 mg/kg masy ciała. Hamuje rozwój pleśni i drożdży. Konserwant jest skuteczny tylko w warunkach niskiego pH. Substancja ta została po raz pierwszy odkryta poprzez ekstrakcję z owoców jarzębiny. Pod względem budowy chemicznej należy do nienasyconych kwasów karboksylowych. |
Szkodliwość | Uważany za nieszkodliwy. Większe dawki mogą wywoływać reakcje alergiczne. |
Dodatkowe informacje: Dodaje się go do kosmetyków, płynów do płukania jamy ustnej, past do zębów oraz maści. |