E163 – Antocyjany
Numer E | E163 |
Nazwa | Antocyjany, antocyjaniny E163a: cyjanidyna (czerwony) E163b: delfinidyna (niebieski) E163c: malwidyna (fioletowy) E163d: pelargonidyna (pomarańczowy) E163e: peonidyna (czerwono-brązowy) E163f: petunidyna (ciemnoczerwony) E163(i): wyciąg ze skórki winogron E163(ii): mieszanina antocyjanów E163(iii): wyciąg z czarnej porzeczki |
Funkcja | Barwnik spożywczy |
Produkty zawierające dodatek | Napoje bezalkoholowe, wyroby cukiernicze, dżemy, lody, wina, cukierki, konserwy, jogurty |
Opis | Naturalny barwnik o kolorach od czerwonego po fioletowy. Dopuszczalne dzienne spożycie określone tylko dla E163(ii) wynosi do 2,5 mg/kg masy ciała. Barwnik wrażliwy na światło, wysoką temperaturę i pH.E163 używany w przemyśle spożywczym jest otrzymywany z liści czerwonej kapusty lub skórek winogron. |
Szkodliwość | Barwnik nieszkodliwy. |
Dodatkowe informacje: Stosowany przy produkcji witamin w tabletkach. |