E163 – Antocyjany

0 Komentarzy | September 21, 2013

 

Numer E E163
Nazwa Antocyjany, antocyjaniny

E163a: cyjanidyna (czerwony)
E163b: delfinidyna (niebieski)
E163c: malwidyna (fioletowy)
E163d: pelargonidyna (pomarańczowy)
E163e: peonidyna (czerwono-brązowy)
E163f: petunidyna (ciemnoczerwony)
E163(i): wyciąg ze skórki winogron
E163(ii): mieszanina antocyjanów
E163(iii): wyciąg z czarnej porzeczki
Funkcja Barwnik spożywczy
Produkty zawierające dodatek Napoje bezalkoholowe, wyroby cukiernicze, dżemy, lody,
wina, cukierki, konserwy, jogurty
Opis Naturalny barwnik o kolorach od czerwonego po fioletowy.
Dopuszczalne dzienne spożycie określone tylko dla E163(ii)
wynosi do 2,5 mg/kg masy ciała.
Barwnik wrażliwy na światło, wysoką temperaturę i pH.E163 używany w przemyśle spożywczym jest otrzymywany z liści czerwonej kapusty lub
skórek winogron.
Szkodliwość Barwnik nieszkodliwy.
Dodatkowe informacje:

Stosowany przy produkcji witamin w tabletkach.

Dodaj Komentarz