E161 – Ksantofile

0 Komentarzy | September 21, 2013

 

Numer E E161
Nazwa KsantofileE161a – flawoksantyna (żółto-czerwony)
E161b – luteina (żółto-czerwony)
E161c – kryptoksantyna (żółty)
E161d – rubiksantyna (żółty)
E161e – wioloksantyna (żółty)
E161f – rodoksantyna (żółty)
E161g – kantaksantyna (żółty)
E161h – cytranaksantyna (żółty)
E161i – cytranaksantyna (żółty)
E161j – astaksantyna (kolor łososiowy)
Funkcja Barwnik spożywczy
Produkty zawierające dodatek Stosowany do poprawienia barwy żółtek jaj, napoje alkoholowe, zupy,
ciasta, paluszki rybne, lody
Opis Naturalny barwnik o kolorze pomarańczowym
lub czerwono-pomarańczowym.
Dopuszczalne dzienne spożycie:
E161a – 5 mg/kg ciała
E161b – nie wyznaczono
E161c – 5 mg/kg ciała
E161d – 5 mg/kg ciała
E161e – 5 mg/kg ciała
E161f – 5 mg/kg ciała
E161g – 0,03 mg/kg ciała
E161h – 5 mg/kg ciała
E161i – 0,4 mg/kg ciała
E161j – nie wyznaczonoBarwnik wrażliwy na światło i wysoką temperaturę.
W naturze ksantofile są obecne w liściach roślin.

Szkodliwość Barwnik nieszkodliwy (oprócz E161g). Niedopuszczony jako
dodatek spożywczy w Polsce.
Dodatkowe informacje:

Dodaj Komentarz