E160 – Karotenoidy
Numer E | E160 |
Nazwa | KarotenoidyE160a – karotenoidy – pomarańczowe barwniki wystepujące w wielu roślinach; E160b – annatto, biksyna, norbiksyna; E160c – kapsyna, roślinny barwnik pomarańczowo-czerwony, występuje w strąkach papryki; E160d – likopen, naturalny, czerwony roślinny barwnik z pomidorów; E160e – beta-apo-8′karotenal ; E160f – ester etylowy kwasu beta-apo-8′karotenowego; |
Funkcja | Barwnik spożywczy |
Produkty zawierające dodatek | Napoje gazowane, margaryna, masło, jogurty |
Opis | Naturalny lub syntetyczny barwnik o kolorze pomarańczowym lub czerwono-pomarańczowym. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostało wyznaczone. Barwnik wrażliwy na światło i wysoką temperaturę. Karotenoidy mogą być wytwarzane z roślin. |
Szkodliwość | Barwnik nieszkodliwy. |
Dodatkowe informacje:
Produkty rozpadu karotenoidów są szeroko stosowane w perfumach. |