E160 – Karotenoidy

0 Komentarzy | September 21, 2013

 

Numer E E160
Nazwa KarotenoidyE160a – karotenoidy – pomarańczowe barwniki wystepujące w wielu roślinach;
E160b – annatto, biksyna, norbiksyna;
E160c – kapsyna, roślinny barwnik pomarańczowo-czerwony, występuje w strąkach papryki;
E160d – likopen, naturalny, czerwony roślinny barwnik z pomidorów;
E160e – beta-apo-8′karotenal ;
E160f – ester etylowy kwasu beta-apo-8′karotenowego;
Funkcja Barwnik spożywczy
Produkty zawierające dodatek Napoje gazowane, margaryna, masło, jogurty
Opis Naturalny lub syntetyczny barwnik o kolorze pomarańczowym
lub czerwono-pomarańczowym.
Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostało wyznaczone.
Barwnik wrażliwy na światło i wysoką temperaturę.
Karotenoidy mogą być wytwarzane z roślin.
Szkodliwość Barwnik nieszkodliwy.
Dodatkowe informacje:

Produkty rozpadu karotenoidów są szeroko stosowane w perfumach.

Dodaj Komentarz