E150 – Karmel

0 Komentarzy | September 21, 2013

 

Numer E E150
Nazwa Karmel

E150a – karmel alkaliczny, karmel klasy I
E150b – karmel zasadowo-siarczynowy, karmel klasy II
E150c – karmel amoniakalny, karmel klasy III
E150d – karmel amoniakalno-siarczynowy, karmel klasy IV

Funkcja Barwnik spożywczy
Produkty zawierające dodatek Napoje bezalkoholowe, wyroby cukiernicze, pierniki, lody,
czekolady, piwa, cukierki, desery, sosy, dżemy, herbaty, wina
Opis Naturalny lub syntetyczny barwnik o kolorze brązowym lub czarnym.
Otrzymywany przez podgrzewanie cukru.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi
200 mg/kg masy ciała dla E150c i E150d.
Nie ustalono dopuszczalnej dziennej dawki dla E150a i E150b.
Substancja silnie barwiąca i lekko słodząca.
E150 dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Szkodliwość Barwnik nieszkodliwy. E150d czyli karmel amoniakalny może powodować problemy jelitowe.
Dodatkowe informacje:

Dodaj Komentarz