Znajdź przepis
Rodzaje przepisów:
Ciasta i desery
, Dania główne
, Dania mięsne
, Domowe pieczywo
, Inne
, Kanapki
, Kluski i pierogi
, Makarony
, Pizze i tarty
, Placki, naleśniki i omlety
, Przetwory
, Przystawki
, Ryby i owoce morza
, Ryż, kasze i strączki
, Sałatki
, Sosy
, Wegetariańskie
, Zapiekanki
, Zupy
E132 – Indygotyna
| September 21, 2013
Numer E |
E132 |
Nazwa |
Indygotyna, indygo, błękit indygowy |
Funkcja |
Barwnik spożywczy |
Produkty zawierające dodatek |
Wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, słodycze, lody |
Opis |
Syntetyczny barwnik o kolorze ciemnoniebieskim.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 5 mg/kg masy ciała.
Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.
Substancja ta występuje także naturalnie w krzewie Indigofera tinctoria.
Przemysł spożywczy pozyskuje ją syntetycznie. |
Szkodliwość |
Barwnik szkodliwy dla zdrowia. W połączeniu z białkami może powodować reakcje alergiczne. Potencjalnie rakotwórczy.
Może powodować nadpobudliwość i problemy z sercem.
Nie zaleca się podawania go dzieciom. |
Dodatkowe informacje:
Stosowany jest w medycynie, przemyśle barwników i jako odczynnik chemiczny.
Jest składnikiem opatrunków i pieluch jednorazowych. |