E120 – Karmina
Numer E | E120 |
Nazwa | Karmina, kwas karminowy, koszenila |
Funkcja | Barwnik spożywczy |
Produkty zawierające dodatek | Napoje alkoholowe, napoje gazowane, zupy, desery, sosy, nadzienia owocowe, polewy, jogurty |
Opis | Naturalny barwnik pochodzenia zwierzęcego o kolorze czerwonym, wytwarzany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 5 mg/kg masy ciała. Dobrze rozpuszczalny w wodzie. Produkowany w Ameryce Środkowej, Afryce i Hiszpanii. Do wytworzenia 1 kilograma tego barwnika potrzeba 155 tyś owadów. |
Szkodliwość | Substancja uznawana za nieszkodliwą. W skrajnych przypadkach może wywoływać objawy alergiczne (zanotowane jedynie podczas stosowania dużych stężeń barwnika w kosmetykach, nie żywności). Nadmiernych dawek tej substancji powinni unikać astmatycy. |
Dodatkowe informacje:
Barwnik stosowany również w kosmetykach (szampony, cienie do powiek |