E120 – Karmina

0 Komentarzy | September 21, 2013

 

Numer E E120
Nazwa Karmina, kwas karminowy, koszenila
Funkcja Barwnik spożywczy
Produkty zawierające dodatek Napoje alkoholowe, napoje gazowane, zupy, desery, sosy,
nadzienia owocowe, polewy, jogurty
Opis Naturalny barwnik pochodzenia zwierzęcego o kolorze czerwonym,
wytwarzany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 5 mg/kg masy ciała.
Dobrze rozpuszczalny w wodzie.
Produkowany w Ameryce Środkowej, Afryce i Hiszpanii.
Do wytworzenia 1 kilograma tego barwnika potrzeba 155 tyś owadów.
Szkodliwość Substancja uznawana za nieszkodliwą. W skrajnych przypadkach może wywoływać objawy alergiczne (zanotowane jedynie podczas stosowania
dużych stężeń barwnika w kosmetykach, nie żywności).
Nadmiernych dawek tej substancji powinni unikać astmatycy.
Dodatkowe informacje:

Barwnik stosowany również w kosmetykach (szampony, cienie do powiek
i tusze do rzęs).

Dodaj Komentarz