E102 – Tartrazyna

0 Komentarzy | September 21, 2013

 

Numer E E102
Nazwa Tartrazyna, żółcień spożywcza 5, żółcień kwasowa 23
Funkcja Barwnik spożywczy
Produkty zawierające dodatek Napoje owocowe, napoje w proszku, esencje owocowe, ciasta, jogurty,
wyroby cukiernicze, zupy w proszku, miód sztuczny, polewy do deserów,
musztardy
Opis Syntetyczny barwnik o kolorze cytrynowożółtym.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 7,5 mg/kg masy ciała.
Substancja jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.
Tartrazyna jest zaliczana do bawrników azowych.
Jest związkiem uwalniającym histaminę.
Szkodliwość Ryzyko wywoływania alergii. Stanowi zagrożenie zwłaszcza dla osób, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy)
i astmatyków. Dodatkowo może powodować dychawicę.
Zakazana w niektórych państwach.
Dodatkowe informacje:

Funkcjonuje także jako składnik niektórych kosmetyków oraz barwnik do wełny i jedwabiu.

Dodaj Komentarz