E100 – Kurkumina

0 Komentarzy | September 21, 2013

 

Numer E E100
Nazwa Kurkumina, kurkuma
Funkcja Barwnik spożywczy
Produkty zawierające dodatek Przyprawy, koncentraty, paluszki rybne, curry, musztardy, tłuszcze, oleje i przetworzone sery
Opis Naturalny, roślinny barwnik o kolorze żółtym,
otrzymywany z rozłogów rośliny Curcuma longa.
Dopuszczalne dzienne spożycie:
do 1 mg/kg masy ciała dla kurkuminy
i 0,3 mg/kg dla kurkumy.
Ma postać proszku.
Związek nie jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.
Szkodliwość Nieszkodliwa. Trwają badania naukowe nad pozytywnym wpływem
stosowania kurkuminy na zdrowie ludzkie.
Dodatkowe informacje:

Kurkumina miała zastosowanie w medycynie ludowej Azji i Ameryki Płd.
W Azji jest często wykorzystywana do barwienia ryżu.

 

Dodaj Komentarz