Barwniki spożywcze

0 Komentarzy | September 21, 2013


E100 Kurkumina

E101 Ryboflawina, witamina B2
E102 Tartrazyna, żółcień spożywcza 5
E104 Żółcień chinolinowa, żółcień spożywcza 13
E110 Żółcień pomarańczowa, żółcień żywnościowa 3
E120 Karmina, kwas karminowy, koszenila
E122 Azorubina, czerwień żywnościowa 3
E123 Amarant, czerwień żywnościowa 9
E124 Czerwień koszenilowa, czerwień żywnościowa 7
E127 Erytrozyna
E131 Błękit patentowy 5
E132 Indygotyna, indygo, błękit indygowy
E140 Chlorofil, naturalna zieleń 3
E141 Miedziowe kompleksy chlorofili
E142 Zieleń brylantowa BS, zieleń S
E150 Karmel
E151 Czerń brylantowa PN, czerń PN
E153 Węgiel roślinny, węgiel drzewny
E160 Karotenoidy
E161 Ksantofile
E162 Betanina, czerwień buraczana
E163 Antocyjany, antocyjaniny
E170 Węglan wapnia, wodorowęglan wapnia
E171 Dwutlenek tytanu
E172 Tlenek żelaza
E173 Aluminium
E174 Srebro
E175 Złoto
E180 Czerwień litolowa BK, litorlubina, karmin 6B

BARWNIKI POSORTOWANE WEDŁUG KOLORÓW (WKRÓTCE)

Barwniki spożywcze są w dzisiejszych czasach stosowane na masową skalę i nie sposób ich uniknąć. Niektóre z nich mogą mieć zły wpływ na nasze zdrowie. Wśród wyróżniających się szkodliwością barwników, są te które nadają produktom koloru niebieskiego, choć nie tylko. Substancje te znajdują się w ciastach, deserach, przyprawach, serach, napojach, kiełbasach, konserwach, cukierkach i sosach. A to tylko bardzo skrócona lista zastosowań. Dowiedz się więcej czytając charakterystyki barwników zamieszczone powyżej. Znajdują się w nich dane o produktach, dopuszczalnych dawkach, skutkach ubocznych oraz pochodzeniu.

Dodaj Komentarz